İNSAN NEDEN DEĞİŞİR VE DIŞ ETKİLER NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR?

Ağustos 01, 2019








Dünyada belki de en kaçınılmaz şey değişimdir. Mark Twain'in de İnsan nedir?/ What is man? kitabında bahsettiği gibi, insan eğitimi/hayatı boyunca sadece dış etkenleri işleyen bir makinedir. Farkında olduğumuz veya olmadığımız her dış etkinin bizde küçük ya da büyük bir etkisi olur ki bu da değişimin kaçınılmaz olmasının sebebidir. İnsan herhangi bir nesneyle veya canlıyla etkileşime geçtiği sürece değişir ve gelişir. 


Çoğu insan kendi huzuru için değişimi görmezden gelmeye çalışır. Bir dönem çok yakın olup bir süre ayrı kalmış insanların tartışmalarında, "Sanki ilk sevdiğim adam gitmiş yerine bambaşka birisi gelmiş.", "Seni artık tanıyamıyorum.", "Benim tanıdığım X böyle değildi, bunu yapmazdı." gibi cümleler duyarız. Bu cümlelerin hepsi değişimi görmezden gelmeye çalışmak ve kabullenememek sonucu ortaya çıkar. İnsanlar, tanıştıkları kişilerin hep ilk tanıştığı dönemdeki gibi kalacaklarını zannederler ve aslında öyle zannetmesinin sebebi içten içe bunu ummasıdır çünkü asıl sevdiğimiz hali o ilk dönemdeki halidir.

Durumu daha somutlaştırabilmek için verdiğim örneklerdeki ilk cümleye dönelim ve bunu bir kadının eşine söylediğini düşünelim. Bu cümleyi kurabileceği bir senaryo tasarlayalım. Erkek iş yerinde başka birine aşık olmuş olsun ve başka birine aşık olduğundan beri kendi karısına gerekli değeri ve önemi vermediğini düşünelim. Bir yerden sonra da tartışma patlak veriyor ve kadın bu cümleyi kuruyor. Bu durumu incelediğimizde adamın diğer sevdiği kadın bir dış etken ve adama büyük bir etkisi olmuş. Bir süre ayrı kalma olarak da iş yerinde kadının bulunmaması sayılabilir. Bu etki adamın eski versiyonundaki kendi karısına değer verme özelliğini silmiş. Kısaca değişim gerçekleşmiş ve bunun sebebi bir dış etki olmuş.

Yeni tanıştığımız bir insanla aramızda direkt bir uyum hissetmemizin sebebi de benzer dış etkilerle yoğurulmuş olmamızdır. Ne kadar benzer şeyler yaşadıysak o kadar yakın oluruz. Bu etkilere örnek olarak aile yapısı, maddi durum, alınan eğitim, sosyal statü vb. şeyler sayabiliriz. Bu uyumu uzun süreli bir ilişkiye çevirmenin temelinde zamanın çoğunu birlikte geçirmek vardır ve genelde birlikte çok zaman geçirmeyen insanların uzun ve derin bir ilişkisi olmaz. Bunun nedeni ilk başta açıkladığım dış etkenlerdir. Birlikte çok zaman geçiren insanların değişimi benzer dış etkilerle yoğurulduğu için paralellik gösterir hatta ve hatta birbirlerine daha benzer insanlar haline gelirler çünkü insanların farklı olmasının sebebi dış etkilerin farklılığına bağlıdır. Ayrıca bu durumda aynı insanların gelişmesi gibi ilişkiler de gelişir

Aksi durumunu da düşünürsek de birlikte çok zaman geçirmeyen insanlara etki eden dış faktörler farklı olacağı için karakterleri başta ne kadar benzer olursa olsun zıt yönde gelişim gösterebilir ve bir yerden sonra uyuşmazlıklar başlayıp ilişki bitme aşamasına dahi gelebilir veya eskisi kadar yakın olunmaz. İyi bir ilişkinin en önemli unsuru değişimi kabul etmektir çünkü değişim kaçınılmazdır. 

Beğenebileceğin Diğer Yazılar:

0 Yorum

Labels