İNSANIN YAŞADIKLARI YAPTIKLARINA MAZERET OLABİLİR Mİ?

Haziran 18, 2020


Her şeyi elbette mazeret olarak gösterebilirsiniz. Kimse size bunu yasaklayamaz. Düştüğünüz zaman dizinizi kanattığı için zemini suçlu bulabilirsiniz. Hatta işleri biraz daha abartıp yaşadığınız tüm olumsuzlukları tersinize kanat çırpan kelebeğe bile bağlayabilirsiniz. Mazeretin güzel yanlarından birisi de ortada bir olumsuzluk bulunmasa bile mazeret bulabilirsiniz çünkü mazeret bulmak, kendinize yalan söylemekten başka hiçbir şey değildir. Bu sizi psikolojik olarak rahatlatmaktan başka hiçbir işe yaramayacağı gibi üstüne üstlük ilerleme hevesinizi ve öz güveninizi de kırar. Bu nedenle bir kez mazeret bulmak çok tehlikelidir. Size bu rahatlığı alıştıracağı için sonrası için de hep mazeret bulmaya yatkın olursunuz.
    Yaşadıklarınız belki sizi hayatta 1-0 geriden başlatmış olabilir. Hatta belki skor çok daha kötü de olabilir. Ama tarihe geçen maçlar genelde geri dönüş içeren maçlardır. Bir maçı 6-0 kazanmak o kadar da önemli olmayabilir ancak beş farkla geride olduğunuz bir skordan geri dönüş yaparak kazanmak tarih sayfalarına adınızı yazdırabilir. Yaşadıklarınızı farklı bir perspektiften görmeyi başarabilirseniz bu yaşadıklarınızı mazeret değil, hedefinize ulaşmanızda motorunuzu çalıştıracak bir yakıt olarak bile görebilirsiniz. Bu perspektifi biraz daha açalım.
    Belki çok doğru bir örnek olmayabilir ama neden sınavlarda hep çobanlar ülke birincisi olur hiç düşündünüz mü? Ya da neden hep ölüm kalım savaşlarında ölecek olan taraf savaşı kazanır? 
    Hiçbir yakıt bir insanı çaresizlik kadar güçlendiremez. Çünkü çaresiz olursanız bir mazeretiniz olmaz, olamaz. Tek başına evini geçindirmeye çalışan bir anneyi düşünelim. Aynı zamanda hem çocuklarına bakar, hem ev işlerine bakar hem de para kazanarak maddi geçimlerini sağlar. Bu inanması çok güç bir özveridir. Aynı senaryoyu maddi sıkıntısı olmayan yani çaresiz olmayan bir insanda düşünelim. O kişiden hiçbir güç veya hiçbir zorlama bu türde bir özveri ortaya çıkartamaz. Baktığınız zaman mazeret bulabilecek olan kişi ilk senaryodaki kişidir ama aksine yaşananları mazeret değil çalışabilmesi için bir yakıt olarak kullanır ve böylece hayatta kalmış olur.
    Kelebeğin sizin için kanat çırptığı senaryolarda herkes başarılı olabilir asıl mevzu karşıdan esen fırtınalara rağmen başarabilmektir. Bu yüzdendir ki tarih sadece tek ihtimalli hikayeleri yazar.

Hayatınızdaki her şeyin olumsuz olmasında bir fırsat vardır. Tüm baskılara, mücadelelere rağmen yükselmeniz göz alıcı olur. 
-Kobe Bryant

Beğenebileceğin Diğer Yazılar:

0 Yorum

Labels